Comida típica do Paraná: Barreado

Barreado é um prato típico do Paraná. O Barreado é um cozido de carnes que fica muitas horas no fogo em panela selada com um “barro” feito de farinha (de trigo ou de mandioca) , daí o nome do prato. / Barreado is a typical dish from Paraná. It is a slow-cooked meat stew prepared in a clay pot which lid is sealed with a sort of clay made from wheat or cassava flour, hence the name (which means, literally, “muddied”.

Dizem que a origem do prato remonta mais de 200 anos. Uns dizem que foram os índios que o criaram e outros que foram os tropeiros. O certo é que o Barreado é uma comida substanciosa que pode ser preparada lentamente enquanto se faz outras coisas e fica melhor a cada vez que é requentada! / It is said that the origin of it counts over 200 years. Some say it was invented by native people, others that it was created by tropeiros (donkey caravan tradesmen). All in all we can say it is a hearty food that can be prepared slowly while other things are done and it gets better every time it is reheaten.

Leia mais:/ Read more: (Pt)  http://www.rainhasdolar.com/index.php?itemid=2390

(Pt) http://www.guiaparanagua.com/barreado.shtml

(En) http://traveltoparana.wordpress.com/2009/11/24/barreado-the-famous-typical-dish-of-parana-state/

(En) http://flavorsofbrazil.blogspot.com.br/2012/05/recipe-barreado.html

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